Akut Faranjit Belirtileri ve Tedavisi

Akut faranjit, yutağın iltihaplanmasıdır ve genellikle boğaz ağrısı ile kendini gösterir. Mikrobik veya çevresel etkenlerden kaynaklanabilir. Tedavi, belirtilere yönelik olup, çoğunlukla kendiliğinden geçer. Bol su içmek ve tahriş edici maddelerden kaçınmak önerilir.
Akut Faranjit Belirtileri ve Tedavisi
07 Eylül 2024
Akut faranjit, yutağın (farenks) iltihaplanmasına, yani yutağın enfeksiyon ve iltihap almasına verilen isimdir.

Akut Faranjitin Nedenleri


Yutağın bazen mikrobik, bazen metabolik, bazen de çalışılan ortamın ısısına ve tozuna bağlı olarak reaksiyon göstermesi faranjite yol açabilir. Sıklıkla boğaz ağrısı veya boğaz yanması meydana getirir.

Akut faranjit, bademciklerin enfeksiyonu olan tonsilit ile eş zamanlı olarak görülebilir. Genellikle çocuklarda sıklıkla görülürken, bazı yaş gruplarında ise nadiren rastlanır. Belirtileri hastalığın sebebine göre değişmektedir.

Akut Faranjitin Belirtileri


Faranjitin başlıca belirtileri şunlardır:

  • Kuru öksürük
  • Boğazda ağrı, yanma, kuruluk hissi, tahriş, kaşıntı
  • Yutkunmada zorlanma
  • Ateş, ses kısılması
  • Yorgunluk ve sürekli halsizlik
  • Toz ve yiyeceklere karşı artan tepki ve alerji
  • Burun akıntısı
  • Nefes kokusu

Akut Faranjitin Tedavisi


Tedavi olmaksızın, çoğu faranjit vakası birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir. Bu sebeple tedavinin odağı semptomatik, yani belirtilere yöneliktir. Faranjitin spesifik tedavisi hastalığın sebebine göre değişiklik gösterir.

Romatizmal ateşe hassasiyeti olan çocuklarda streptokokal enfeksiyonların yeterli şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Antibiyotikler ancak boğaz ağrısının sebebi bakteriyel enfeksiyon olduğunda işe yarar. Antibiyotiklerin viral boğaz ağrılarında ancak dördüncü gün dolaylarında, ağrı seviyesine etkili olabildikleri gibi, ortalama doğal süreci de toplamda yaklaşık 16 saat kadar kısaltırlar.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bazı dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır. Doğası gereği asidik olan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Aksi takdirde geçici yoğun ağrılara sebep olabilir.

Pastiller çoğu zaman tedaviyi destekler. Ilık suyla gargara yapmak faydalı olacaktır. Bal da boğaz hastalıklarında rahatlatıcı etkisi ile kullanılmaktadır.

Ekstra Bilgiler

Boğazın nemli kalması önemlidir. Bol su içmek, nemlendirici cihazlar kullanmak faydalı olabilir. Ayrıca, sigara dumanı ve kirli havadan kaçınılmalıdır. Boğazı tahriş edebilecek sert yiyeceklerden uzak durmak da iyileşme sürecini hızlandırır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Mecut 12 Temmuz 2024 Cuma

Yutkunurken boğazımda yanma ve ağrı hissediyorum, bu akut faranjit olabilir mi? Ve eğer öyleyse, asidik yiyeceklerden uzak durmak gerçekten bu kadar önemli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Mecut,

Yutkunurken boğazında yanma ve ağrı hissetmen, evet, akut faranjit belirtisi olabilir. Bu durumda, boğazını tahriş edebilecek asidik yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Asidik yiyecekler boğazdaki tahrişi artırabilir ve iyileşme sürecini uzatabilir. Bunun yerine, bol sıvı tüketmek ve boğazı yumuşatacak sıcak çaylar, çorbalara yönelmek faydalı olabilir. Geçmiş olsun.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Akut Damarı Belirtileri ve Tedavisi
Akut Damarı Belirtileri ve Tedavisi
Akut Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi
Akut Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi
Akut Stres Belirtileri ve Tedavisi
Akut Stres Belirtileri ve Tedavisi
Akut Kan Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Akut Kan Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Akut Akciğer Ödemi Belirtileri ve Tedavisi
Akut Akciğer Ödemi Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Akut Koroner Sendrom Belirtileri ve Tedavisi
Akut Koroner Sendrom Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Akut Böbrek Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi
Akut Böbrek Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi